Boeken

Naast gesprekken is boeken lezen een aanrader. Hieronder een aantal boeken die ik zelf ook gelezen heb en je aan kan raden.

GEESTELIJK GROEIEN

Het Wonder van het Kruis
In dit boek word je wordt al lezend op indrukwekkende wijze meegevoerd naar de zeven momenten waarop het bloed van Jezus vloeide, waardoor de zeven wonderen van het kruis in jouw leven kunnen plaatsvinden. Het is niet alleen geschikt voor in de 40 dagentijd, maar kan ook op elk ander moment gelezen worden.

Het boek is ook in 7 documentaires van 15 minuten te zien via de website van Vrij Zijn.

Reisgenoten | Sharon Garlough BrownReisgenoten
Als je niet zo van studieboeken houdt ,maar toch graag verdieping wil in wat je leest is ‘Reisgenoten’ van Sharon Garlough Brown een vondst! Dit boek is een roman, waarin je vier vrouwen ontmoet die deelnemen aan een training in een christelijk retraitecentrum. Samen met deze vier vrouwen loop je als lezer mee op hun een spirituele en levensreis waarin niet alleen zij, maar ook jij veel zal ontdekken. Een mooi boek om alleen of samen te lezen. Er zijn nog twee delen die het verhaal verder vertellen: ‘Kleuren van Hoop’ en ‘Een stap naar Vrede’


PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden.

Dr. Edith Eger, therapeut en Holocaustoverlever, heeft het boek ‘Het Geschenk’ geschreven om ons aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Dat doet ze via voorbeelden van haar zelf en haar cliënten.


Strijd in je denken
Dit dagboek kan je helpen in een eerlijk zelfonderzoek. Joyce Meyer weeft, naast haar inzichten die ze door geeft, persoonlijke verhalen over haar eigen leven, inclusief de waarheid die ze ontdekt heeft over wat ze dacht en voelde. Je ontdekt op deze manier gedachtenpatronen die zorgen, twijfel, verwarring, depressie, boosheid of veroordeling brengen en hoe je hun invloed in je leven kunt stoppen. Overwinning van de negatieve gedachten  brengt vrijheid en vrede.

Als een vaderals-een-vader

‘Zo liefdevol als een vader is voor zijn kinderen, zo liefdevol is Heer’ (Psalm 103:13). Het beeld dat je van je vader hebt, bepaalt mede hoe je God ziet. Aan de hand van Bijbelse voorbeelden en illustraties legt Lin Button uit wat de gevolgen kunnen zijn voor onze wil, hoop, verlangens en grenzen. Jezus wil ook de wonden in onze ziel genezen. Ieder hoofdstuk bevat praktisch onderwijs, persoonlijke verhalen, uitgebreide gebeden en bezinnings- of gespreksvragen


als-een-moederAls een moeder

‘Zoals een moeder haar kind troost, zo zal ik u troosten’ (Jes. 66:13). Ook de ervaringen met je moeder beïnvloeden hoe je God ziet. Het is moeilijk om je met God te verbinden als je geen veilige band met je moeder hebt ervaren. Lin Button gaat niet alleen in op de psychologische gevolgen hiervan maar laat ook zien hoe God deze wonden kan genezen. Er staan veel gebeden in, zodat je niet alleen kennis opdoet, maar je het kan toepassen in je eigen leven. Ervaar zo dat dit een boek is vol hoop en troost.


Ik kan veranderen

Michelle van Dusseldorp neemt je  mee op een zoektocht naar verbogen motieven, weggestopte emoties en onbewuste drijfveren.

Ze laat zien hoe je door zelfinzicht, zelfaanvaarding en het toepassen van christelijke principes kan komen tot innerlijke genezing en geestelijke volwassenheid.


dromendurvendoenDurven Dromen Doen

Persoonlijke verlangens blijven vaak dromen.  Maar hoe kan je nu toch van dromen naar doen komen?

Dit boek van Ben Tiggelaar helpt je om bovenstaande vragen onder ogen te zien en stappen te zetten om je dromen tot daden om te zetten.

Het is luchtig geschreven en vol van voorbeelden.


RELATIES

Waarom u wellicht beter bij Uw huidige partner kan blijven

Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kunt blijven Een boek met een bijzondere titel, maar het geeft meteen aan dat de gedachten om weg te gaan niet vreemd is in een relatie. Voordat je dat doet, lees dit boek en vraag hulp. De tips en adviezen die drs. Hans ’t Hart in dit boek geeft zijn praktisch en laten zien dat relatietherapie in de meeste gevallen wel degelijk zin heeft. Met de handreikingen in dit boek kun je als eerste stap in ieder geval zelf het nodige overwegen.
Het boek is goed leesbaar omdat het kort en krachtig is. De beschreven onderwerpen levensecht. Dit boek geeft je realiteitszin en ook hoop. Echt een topper!


De 5 talen van de liefde

Iedereen heeft een manier om zijn liefde te uiten.  Soms spreekt onze partner een taal die wij niet begrijpen. Als de éne huwelijkspartner zich uitdrukt in een ’taal’ die de ander niet verstaat, komt de liefde niet over.

In dit boek laat Gary Chapman je zien hoe je de liefdestaal van je partner kunt ontdekken, verstaan en waarderen.


de kracht van een biddende vrouw

De kracht van een biddende vrouw

De beste om je huwelijk te bouwen is, zo leerde Stormie Omartian, is bidden. Ze heeft daarom een boek geschreven met 30 gebeden voor je man. Elke gebed is aan een onderwerp gerelateerd. Ze geeft daar een inleiding bij en wat praktijk voorbeelden uit haar eigen leven. Ik heb dit boek zelf al vaak doorgelezen en gebeden. Echt een aanrader!  (en er is ook een mannenversie…!)


Gezegend bèn je...Gezegend bèn je …

Dit boek, geschreven door Maaike Schalk en Henk Minnen, is realistisch en persoonlijk geschreven. Je vindt praktische handvatten om o.a. de motieven achter je communicatie en handelen te ontdekken en deze te verbeteren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan persoonlijke groei, schuldgevoel, vergeving, intimiteit en seksualiteit. Het boek heeft een goed evenwicht tussen psychologische kennis en geestelijk inzicht. De genade en vrede van Jezus Christus staan centraal.

Houd mij vast

We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar vaak hebben we daar hulp bij nodig. Sue Johnson, ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy (EFT), schreef daarover dit goed leesbaar boek. In dit boek naast theorie ook ervaringsverhalen en praktische handvatten voor het creëren van hechte en veilige relatie.


Verlangen naar verbinding

Brené Brown legt uit wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van individualisatie en polarisatie: het is nodig dat we ons allereerst met onszelf verbinden. Als we achter onszelf staan, hebben we ook de moed om alleen te durven te staan wanneer dat nodig is. Dit boek is gericht op relaties met wie dan ook: met vrienden, familie, op het werk en in de kerk. Het is een zeer prettig leesbaar boek met een mix van onderzoek, verhalen en eerlijkheid.


ANDERE ONDERWERPEN


De jongen, de mol, de vos en het paard
Dit is een boek om bij elke bladzijde even te mijmeren. Het is een prachtig beeldverhaal (van Charlie Mackesy). De 100 illustraties en de teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De  lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.
‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen.

 

Komt het door mij?

Komt het door mij?

Herkenbaar deze vraag? Gelukkig wel, want het helpt ons conflicten op te lossen. Onterecht schuldgevoel is heel vervelend. Het zet jezelf en je relaties onder druk. In dit praktische boek geeft Wil Doornenbal handvatten voor het omgaan met schuldgevoel. Ze beschrijft de verschillende soorten schuldgevoel en de achterliggende oorzaken en geeft adviezen voor het omgang met schuldgevoel.


hoop doet leven

Hoop doet leven

Dit zelfhulpboek, de schrijver Jan Mokkenstorm noemt het de -113Online Suicide Survival Guide-, is niet alleen een overlevingsgids voor mensen die zo wanhopig zijn dat ze aan zelfdoding denken, maar ook voor hun naastbetrokkenen en hulpverleners. Je kunt hierin lezen hoe je herkent dat iemand aan zelfmoord denkt, hoe je het beste kunt helpen en wat hierbij de valkuilen zijn. Dit boek geeft je antwoorden, heldere uitleg, tips en effectieve overlevingstechnieken.


De reden dat ik zingboek Anne Norvan

Anne Norvan neemt met haar semi-autobiografisch je mee op de weg die God met haar gegaan is. In dit boek, wat leest als een roman vertelt ze over haar Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS), wat voor impact dat op haar leven heeft. Samen met haar alters waar ze het bestaan nooit van heeft beseft, kijkt ze terug en stapt ze van het altijd en eeuwige ‘overleven’ naar het Leven. Het is een boek van hoop, liefde en verandering.